Hoe laat je jezelf online verdwijnen?
Auteur: admin | Aangemaakt op: 2013-08-06 12:57:42 | Gewijzigd op: 2014-02-02 17:20:42
Geloof het of niet, maar enkel door aanwezig te zijn op Facebook, Twitter en andere sociale netwerksites geeft u (on)bekenden meer informatie dan u zelf denkt of wil. Nu Facebook bovendien een uitzonderlijke zoekfunctie Search Graph heeft gelanceerd, is het niet slecht eens na te denken over de identiteitskruimels die u achterlaat op het wereldwijde web. En hoe u die kan verwijderen, voor het te laat is. Volledig verdwijnen van het internet is bijzonder moeilijk, zoniet onmogelijk. Het houdt immers in dat u elk spoor, elke foto, elke reactie op een site en al uw verschillende sociale netwerkprofielen moet verwijderen of censureren. Deze tips helpen u weer controle te krijgen over uw internetprivacy.


1. Hebt u een Facebook-account? Pak die dan als eerste aan. Even een open deur intrappen: indien u niet wenst dat onbekenden u kunnen vinden, dan dient elk tabblad in de privacyinstellingen ingesteld te zijn op een zo klein mogelijk publiek. Kies bij voorkeur voor ‘uit' bij resultaten in zoekmachines en beperk uw andere berichten tot ‘vrienden'.

Ga vervolgens na in welke foto's u getagd bent en verwijder de tags indien nodig. Ga daarvoor naar je foto's (Foto's van x), selecteer bij de desbetreffende foto het potlood en klik op ‘tag verwijderen' - ‘Ik wil de tag van mezelf verwijderen'.2. Bezit u een Google Blogger-acount, Tumblr of WorldPress-blog? Delete uw profiel, zodat al uw blogs en reacties verdwijnen.3. Ga op zoek naar uzelf in een zoekmachine zoals Google. Zet uw naam tussen “haakjes” om meer resultaten te genereren. Probeer vervolgens de ongewenste zoekresultaten weg te halen door sitebeheerders te contacteren en reacties of blogs te verwijderen. Heb je een reactie gepost op een internetforum, vraag de administrator dan vriendelijk je post te verwijderen.4. Verwijder foto's van Flickr, Facebook of andere fotosites. Zoek vervolgens naar foto's van uzelf in Google Images door uw naam tussen haakjes te zetten. Laat ongewenste foto's verwijderen.5. Herhaal stap drie zo vaak als kan en neem contact op met sitebeheerders indien u zaken verwijderd wil zien.Klaar is Kees? Nog even dit:
Kijk uit voor het Streisand-effect, waarbij het willen verwijderd zien van foto's net het omgekeerde effect kan hebben. In 2003 spande Barbara Streisand een rechtszaak aan tegen luchtfoto's van haar strandhuis. De rechtszaak kwam in de media en daardoor werden de foto's net extra verspreid.Hou er rekening mee dat alles wat je buiten een sociale netwerksite hebt gepost, verder kan leven in het Internet Archief, dat alles wat ooit op internet verschenen is archiveert tot het einde der tijden. Daar iets laten verdwijnen kan bijzonder lang duren en een persoonlijke aanpak vergen.Ook al hebt u elke verwijzing naar uzelf gewist, professionele zoekers zullen u steeds kunnen vinden.Stop met het gebruik van zoekmachine Google. De zoekgigant houdt via uw zoekfuncties op een verborgen wijze informatie over u bij. Onder meer Duckduckgo.com of blekko.com zijn zoekmachines die u niet online achtervolgen.
Contactinformatie
Netbyte bvba
Gemeenteplein 32
8300 Knokke-Heist
Tel 050 620 500
shop@netbyte.be

Open:
MA-DI-WO-DO-VRI 9u - 18u
ZA, ZO en Feestdagen gesloten